Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowo - morelowy
Pyszny, delikatny i puszysty deser na bazie jogurtu naturalnego oraz śmietanki. Tworzą go dwie lekkie, puszyste jak chmurka warstwy o smaku czekoladowym i morelowym. Wierzch zdobią świeże kawałki moreli. Deser jest szybki i prosty w przygotowaniu. Rozpieszcza kubki smakowe i chłodzi w upalne dni.
Opis przygotowania
Ksylitol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy ją przez chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier puder, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy (do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser). Następnie dodajemy schłodzony jogurt naturalny i delikatnie mieszamy.
Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mieloną kurkumę oraz drobno pokrojoną większą morelę. Obie masy dokładnie mieszamy i przekładamy kolejno do szklanek lub pucharków. Wierzch dekorujemy kawałkami moreli oraz świeżym tymiankiem lub miętą.