Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sernik baskijski:
-
serek kremowy
700 g -
cukier
230 g -
jajka duże
5 sztuk -
śmietana kremowa 30% lub 36%
380 g -
skrobia kukurydziana
60 g -
Sól alpejska warzona w tubie
1/2 łyżeczki -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1/2 opakowania
Przepis i sposób przygotowania Sernik baskijski
Przepis na sernik baskijski jest banalnie prosty, a efekt zachwycający. Masę serową w przypadku sernika baskijskiego przygotowuje się na bazie serków twarogowych w przeciwieństwie do klasycznych serników, które robi się na bazie twarogu. Serki kremowe mają delikatnie słony smak oraz niezwykle kremową konsystencję, która sprawia, że sernik rozpływa się w ustach. Sernik baskijski charakteryzuje się również skarmelizowanym wierzchem, który sprawia wrażenie spalonego - taki jego urok. Pamiętajcie również, że sernik baskijski charakteryzuje się płynną konsystencją tuż po wyjęciu z piekarnika, jednak gdy ostygnie i zostanie schłodzony w lodówce jest idealny!
1. Ser, sól i cukry miksujemy na wolnych obrotach. Po pewnym czasie dodajemy pojedynczo jajka.
2. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy śmietanę ze skrobią i dodajemy do masy serowej. Całość miksujemy krótko na małych obrotach.
3. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy dwoma warstwami papieru do pieczenia wylewamy masę serową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180stopni.
4. Jeżeli ciasto po tym czasie jest blade włączmy funkcję opiekacza na dwie minuty i pozwalamy się my skarmelizować.
Spodobał Wam się przepis na sernik baskijski? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na domowe słodkości w serwisie Doradca Smaku!
Komentarze (1)