Sernik baskijski

Sernik baskijski

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik to deser, który pieczemy zarówno na większe uroczystości, jak i do popołudniowej kawy. Sernik jest gwarancją tego, że nikt mu się nie oprze. Przepisów na serniki jest ogromna ilość. Wyróżnić można te z dodatkiem owoców, bakalii (rodzynek), a także klasyczny. Przepis na sernik baskijski różni się od tradycyjnego, jednak jego konsystencja i smak sprawiają, że chciałoby się go jeść bez przerwy!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik baskijski:

  • serek kremowy

    700 g
  • cukier

    230 g
  • jajka duże

    5 sztuk
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    380 g
  • skrobia kukurydziana

    60 g
  • Sól alpejska warzona w tubie

    1/2 łyżeczki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1/2 opakowania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik baskijski

Przepis na sernik baskijski jest banalnie prosty, a efekt zachwycający. Masę serową w przypadku sernika baskijskiego przygotowuje się na bazie serków twarogowych w przeciwieństwie do klasycznych serników, które robi się na bazie twarogu. Serki kremowe mają delikatnie słony smak oraz niezwykle kremową konsystencję, która sprawia, że sernik rozpływa się w ustach. Sernik baskijski charakteryzuje się również skarmelizowanym wierzchem, który sprawia wrażenie spalonego - taki jego urok. Pamiętajcie również, że sernik baskijski charakteryzuje się płynną konsystencją tuż po wyjęciu z piekarnika, jednak gdy ostygnie i zostanie schłodzony w lodówce jest idealny! 

1. Ser, sól i cukry miksujemy na wolnych obrotach. Po pewnym czasie dodajemy pojedynczo jajka.

2. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy śmietanę ze skrobią i dodajemy do masy serowej. Całość miksujemy krótko na małych obrotach.

3. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy dwoma warstwami papieru do pieczenia wylewamy masę serową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180stopni.

4. Jeżeli ciasto po tym czasie jest blade włączmy funkcję opiekacza na dwie minuty i pozwalamy się my skarmelizować.

Spodobał Wam się przepis na sernik baskijski? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na domowe słodkości w serwisie Doradca Smaku!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Kaspianeiro 3 tygodnie temu
Mniam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat