Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny tort orzechowy
Orzechy drobno zemleć. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać żółtka , orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować np. margaryną i obsypac bułką tartą. Wylać ciasto. Piec niecałe 25 minut .
Ciasto 2:
Białka ubic na sztywną pianę. Zółtka utrzeć na krem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Połączyć z pianą z białek. Dodawać stopniowo po łyżce orzechów wymieszanych z bułka tartą. Wylać ciasto na tortownicę obsypaną bułką tartą. Piec ok 33 minuty.
Krem:
Ugotowac budyń z mlekiem i cukrem a następnie wystudzić. Masło ucierać na pianę z cukrem pudrem dodając żółtka a następnie po jednej łyżce budyniu nadal ucierając aż krem zrobi się delikatny i puszysty.
Ciasto 1 porozcinać tak aby powstały 3 krażki.
Ułożenie od dołu:
Ciasto 1* Krem* Ciasto 2 * Krem* Ciasto 1 * Krem * Ciasto 1 *Krem.
Tort udekorować dowolnie .