Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny sernik z białą czekoladą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 3/4 szklanki
śmietana kremówka 250 ml
czekolada biała 300 g
skórka z pomarańczy lub limonki do smaku
sherry do smaku
konfitura wiśniowa 5 łyżek
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 200 g
jaja 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
kakao 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
serek mascarpone 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny sernik z białą czekoladą

Masło rozpuścić z cukrem i dodać kakao, zagotować. Dobrze wymieszać i wystudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na blaszkę i piec ok 40 minut w temp 180ºC. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Przełożyć konfiturą. Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, mascarpone i czekoladę. Bardzo delikatnie wymieszać. Dodać namoczoną w sherry skórkę pomarańczową. Masę sernikową wyłożyć na ciasto i wyrównać. Posypać kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.10.2014 16:50
dobre ciacho
Bernadeta1 23.01.2014 13:58
rewelacyjne ciacho
migotka28 16.01.2014 22:38
piękny serniczek
babajaga1969 16.01.2014 18:24
fajny przepis i smaczny sernik
probofka 16.01.2014 17:33
pyszotka mniam
matesko 16.01.2014 13:27
apetycznie wygląda
pajbek 16.01.2014 12:28
Musi być przepyszne :-)
Romanowka 16.01.2014 12:18
Smakowite ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak