Delikatny piernik

Delikatny piernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl.
  • miód płynny

    3/4 szkl.
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • cukier

    2/3 szkl.
  • jajko

    3 szt.
  • masło

    15 dag
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • rum

    2 łyżki
  • tabliczka czekolady

  • masło

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    5 dag
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawę korzenną, drobno posiekane lub zmielone orzechy, posiekaną skórkę pomarańczową i rum. Gładką masę starannie wymieszać z pianą z białek, przełożyć do formy. Piec około 70 minut w temp. 160 stopni. W naczyniu rozpuścić czekoladę z masłem, wymieszać z alkoholem. Upieczone ciasto polać ciepłą polewą, udekorować wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat