Delikatne pierożki z serem bundz i borowikami podane z pomidorami concasse i oliwą z pestek dyni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    150 g
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • olej

    1 łyżka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Farsz:

  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    0,5 szt.
  • winiak

    50 ml
  • tymianek

    kilka gałązek
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • pozostałe składniki:

  • pomidory concasse

    160 g
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • borowiki

    200 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • ser bundz

    200 (tarty)
  • kiełki

    400 (groszku szparagowego)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i ugotowane wcześniej borowiki, następnie dodać winiak, a gdy odparuje doprawić do smaku tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Całość ostudzić, a następnie połączyć z tartym serem bundz.

Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i wykroić z ciasta koła używając szklanki. Na każdym kółku ułożyć małą porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie obsmażyć na patelni.

Pierogi z serem bundz i borowikami podawać z kiełkami groszku szparagowego oraz pomidorami concasse z oliwą z pestek dyni i uprażonymi pestkami dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
major24 03.02.2014 12:07
Wyglada apetycznie
Ewa104 03.11.2013 10:38
Zapachniało mi kuchnią bieszczadzką (łemkowsko-bojkowską).Trzy tygodnie temu szukałam sera bundz we wszystkich bacówkach ale dzień wcześniej w niedzielę wszystko głodomory wykupili i musiałam się obejść smakiem.A chętnie bym takie pierożki zjadła.
sylwia_mc 25.09.2013 17:23
Chętnie bym spróbowała
malaczarna23 25.09.2013 16:06
wyglądają mega smacznie
nutellla 25.09.2013 13:13
takich nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat