Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne i pyszne placuszki z cukinii
1. Cukinie umyj, odetnij końcówki. Ja miałam młode cukinie, więc ich nie odbierałam ze skórki. Cukinie zetrzyj do miski, na tarce ze średniej wielkości oczkami.
2. Do miski z cukinią dodaj pokrojony drobno czosnek, wbij jajka, dorzuć pokrojony szczypiorek. Wsyp mąkę, dodaj także śmietanę i przyprawy.
3. Masę na placuszki z cukinii dobrze wymieszaj.
4. Rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika, wlej olej. Na patelnię wlewaj po łyżce lub małą chochelkę masy z cukinii. Placuszki cukiniowe smaż po około 3-4 minuty. Placuszki powinny smażyć się powoli, by były usmażone w środku.
5. Zarumienione placuszki zdejmij na talerz pokryty papierem, by odsączyć olej. Na patelnię dokładaj kolejne porcje.
Życzę smacznych placuszków!
Pozdrawiam, Dorota Drużbińska