Delikatne i pyszne placuszki z cukinii

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Nie raz je już robiłam... Każdemu smakowały :) I dużym i małym:) i szybko z talerzy znikały. Dziś więc polecam swój przepis na pyszne, delikatne placuszki z cukinii.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cukinia

    2 sztuki
  • jaja

    3 sztuki
  • mąka

    8 łyżek
  • śmietana

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek posiekany

    2 garście
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • olej

    7 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, odetnij końcówki. Ja miałam młode cukinie, więc ich nie odbierałam ze skórki. Cukinie zetrzyj do miski, na tarce ze średniej wielkości oczkami.

2. Do miski z cukinią dodaj pokrojony drobno czosnek, wbij jajka, dorzuć pokrojony szczypiorek. Wsyp mąkę, dodaj także śmietanę i przyprawy.

3. Masę na placuszki z cukinii dobrze wymieszaj.

4. Rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika, wlej olej. Na patelnię wlewaj po łyżce lub małą chochelkę masy z cukinii. Placuszki cukiniowe smaż po około 3-4 minuty. Placuszki powinny smażyć się powoli, by były usmażone w środku.

5. Zarumienione placuszki zdejmij na talerz pokryty papierem, by odsączyć olej. Na patelnię dokładaj kolejne porcje.

Życzę smacznych placuszków!
Pozdrawiam, Dorota Drużbińska

Dotamisio
Placuszki z cukinii możesz podać tak jak ja z sosem czosnkowym, jogurtem, ze śmietaną lub z cukrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dotamisio 05.08.2021 17:11
Placuszki z cukinii są pyszne, delikatne,wspaniałe. Polecam:) Dorota Drużbińska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat