Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne i pyszne placuszki z cukinii

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie raz je już robiłam... Każdemu smakowały :) I dużym i małym:) i szybko z talerzy znikały. Dziś więc polecam swój przepis na pyszne, delikatne placuszki z cukinii.

Składniki:

Składniki

cukinia 2 sztuki
jaja 3 sztuki
mąka 8 łyżek
śmietana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
szczypiorek posiekany 2 garście
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 0.5 łyżeczki
cukier 0.5 łyżeczki
olej 7 łyżek

Porada

Placuszki z cukinii możesz podać tak jak ja z sosem czosnkowym, jogurtem, ze śmietaną lub z cukrem

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne i pyszne placuszki z cukinii

1. Cukinie umyj, odetnij końcówki. Ja miałam młode cukinie, więc ich nie odbierałam ze skórki. Cukinie zetrzyj do miski, na tarce ze średniej wielkości oczkami.

2. Do miski z cukinią dodaj pokrojony drobno czosnek, wbij jajka, dorzuć pokrojony szczypiorek. Wsyp mąkę, dodaj także śmietanę i przyprawy.

3. Masę na placuszki z cukinii dobrze wymieszaj.

4. Rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika, wlej olej. Na patelnię wlewaj po łyżce lub małą chochelkę masy z cukinii. Placuszki cukiniowe smaż po około 3-4 minuty. Placuszki powinny smażyć się powoli, by były usmażone w środku.

5. Zarumienione placuszki zdejmij na talerz pokryty papierem, by odsączyć olej. Na patelnię dokładaj kolejne porcje.

Życzę smacznych placuszków!
Pozdrawiam, Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 05.08.2021 17:11
Placuszki z cukinii są pyszne, delikatne,wspaniałe. Polecam:) Dorota Drużbińska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak