delikatna zupa ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 gram
  • włoszczyzna

    1
  • cebula biała

    1
  • rosół warzywny

    11/4 litr
  • margaryna

    30 gram
  • liść laurowy

    1
  • sól do smaku Łyżeczka

    1 do smaku
  • natka pietruszki

    1
  • pieprz czarny mielony

    1 do smaku
  • boczek

    100 plastry
  • serek śmietankowy

    125 (topiony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki, oczyszczoną i umyta włoszczyznę pokroić w kostkę lub krążki. Drobno pokrojona cebulę poddusić w rozgrzanej margarynie, połączyć z warzywami, wrzucić do gorącego rosołu i dodać liść laurowy, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut do miękkości warzyw. gdy warzywa są już miękkie, wyjąc listek laurowy cześć warzyw ok. 5 łyżek(zawsze odkładam więcej) zupę przetrzeć na puree. Domieszać serek topiony mikserem i jeszcze raz doprawić do smaku. Dodać kawałeczki odłożonych warzyw i trzymać zupę na małym ogniu. Pokrojony na szerokie paski boczek a jak ktoś nie lubi boczku to świetne są piersi z kurczaka :) usmażyć na chrupiąco w niewielkiej ilości margaryny. Zupę ziemniaczaną przelać do talerzy, udekorować chrupiącymi paseczkami mięsa i posiekana natką pietruszki, wlać klika kropli tłuszczu ze smażenia i podawać na gorąco.
Smacznego
PS. Ja zawsze robię z 3porcji bo zupa jest tak pyszna że znika bardzo szybko a poza tym świetnie rozgrzewa :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 18.05.2014 11:46
bardzo dobra zupka
Bernadeta1 05.11.2012 18:18
smaczna zupa
IlonaAlbertos 19.08.2012 22:53
Musi być smaczna :)
ewcia1312 15.07.2012 09:27
lubie
Kate131 21.04.2012 19:29
dobre
Mirka-Ludomila 08.03.2012 08:49
lubię
gosia561 08.03.2012 01:56
smaczniutka
Izabela/bella81 03.03.2012 09:31
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat