Czosnkowy suszony schab

Czosnkowy suszony schab

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • czosnek

    1 średnia główka
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    2,5 łyżki
  • majeranek

    1,5 łyżki
  • zioła prowansalskie

    1,5 łyżki
  • liście laurowe

    2 duże sztuki
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
  • pieprz czarny ziarnisty

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czosnkowy suszony schab foto
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać sól, cukier, majeranek, zioła prowansalskie, pokruszone liście laurowe oraz rozgniecione ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Czosnkowy suszony schab foto
Schab oczyścić z błonek i tłuszczu.
Krok 3 - Czosnkowy suszony schab foto
Mięso umieścić w foliowym woreczku, dodać do niego mieszankę przypraw. Schab dokładnie natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć go w folię i odłożyć do lodówki na 4-5 dni. Co ok. 12 godzin schab odwrócić, odlewając wytwarzający się płyn.
Krok 4 - Czosnkowy suszony schab foto
Po tym czasie schab wyjąć z woreczka i ułożyć w piekarniku na ruszcie. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Schab suszyć w piekarniku 2 godziny.
Krok 5 - Czosnkowy suszony schab foto
Następnie schab włożyć do czystej pończochy i powiesić w ciepłym miejscu na 4 dni.
Krok 6 - Czosnkowy suszony schab foto
Wysuszony schab włożyć na 2 dni do lodówki, a następnie wyjąć z pończochy i kroić w bardzo cienkie plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

03.03.2017 13:27
super schabik

Izabela28

21.05.2015 17:44
bardzo apetycznie ten schabik wygląda:)

Maridka19

23.12.2014 10:15
Super przepis

Maniek2

10.09.2014 20:50
super schabik

erym

12.07.2014 12:49
jestem pod wrazeniem, musze wyprobowac przepis!

aginaa

02.07.2014 18:29
tez taki robie

magduś83

02.05.2014 10:27
wygląda rewelacyjnie, aż nie potrafię wyobrazić sobie cudownego smaku :)

Margo1

01.05.2014 12:17
Rewelacyjny schabik

ONY_za_kare

20.10.2013 17:46
wspaniały schab!!

Róża1

24.05.2013 14:24
rewelacja:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat