Czosnkowo-bazyliowy kurczak duszony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • uda kurczaka

    2 sztuki
  • cebula

  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    2 sztuki
  • skrzydła kurczaka

    2 sztuki
  • liść laurowy

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • pieprz czarny mielony

  • BAZYLIA SUSZONA

  • przyprawa do kurczaka

  • czosnek w proszku

  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
  • olej do smażenia

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyć, odciąć nadmiar nadmiar tłuszczu przy skórze. Porcje kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i wetrzeć kolejno przyprawy (posypuję mięso z każdej strony każdą przyprawą, następnie wszystko wcieram) tj: sól, czosnek w proszku, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy i bazylię suszoną. Mięso można wstawić na 2 godziny do lodówki, aby lepiej przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso do zrumienienia z obu stron. Mięso przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą. Dodać kostkę drobiową, trochę soli i pieprzu czarnego mielonego. Dusić na niedużym ogniu. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na tłuszczu po mięsie zeszklić cebulę i dodać ją do gotującego się mięsa. Po ok 40-50 minutach duszenia dodać liść laurowy i marchewkę. Dusić przez kolejne 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodać 1-2 łyżeczki suszonej bazylii, posiekany drobno czosnek i zagęścić mąką (ok 2-3 łyżki) rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować.Ostatecznie przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem, kaszą i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 31.05.2013 12:08
idealnie doprawiony
agnieszka214 31.05.2013 10:31
pyszny kurczka
Cranberry 31.05.2013 10:24
smakowity kurczaczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat