Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowo-bazyliowy kurczak duszony

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

uda kurczaka 2 sztuki
cebula
czosnek 3 ząbki
marchew 2 sztuki
skrzydła kurczaka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Bazylia suszona Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
czosnek w proszku
mąka pszenna 1,5 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowo-bazyliowy kurczak duszony

Mięso dokładnie umyć, odciąć nadmiar nadmiar tłuszczu przy skórze. Porcje kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i wetrzeć kolejno przyprawy (posypuję mięso z każdej strony każdą przyprawą, następnie wszystko wcieram) tj: sól, czosnek w proszku, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy i bazylię suszoną. Mięso można wstawić na 2 godziny do lodówki, aby lepiej przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso do zrumienienia z obu stron. Mięso przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą. Dodać kostkę drobiową, trochę soli i pieprzu czarnego mielonego. Dusić na niedużym ogniu. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na tłuszczu po mięsie zeszklić cebulę i dodać ją do gotującego się mięsa. Po ok 40-50 minutach duszenia dodać liść laurowy i marchewkę. Dusić przez kolejne 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodać 1-2 łyżeczki suszonej bazylii, posiekany drobno czosnek i zagęścić mąką (ok 2-3 łyżki) rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować.Ostatecznie przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem, kaszą i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 31.05.2013 12:08
idealnie doprawiony
agnieszka214 31.05.2013 10:31
pyszny kurczka
Cranberry 31.05.2013 10:24
smakowity kurczaczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak