Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    300 g
  • szynka

    8 plastrów szwarcwaldzkiej

marynata

  • olej

    50 ml
  • sól do smaku

  • pieprz

    1 szczypta
  • czosnek

    1 duży ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką foto
Filet myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na około 2 cm plastry (wyszło mi 8 szt). Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek - mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2h do lodówki.
Krok 2 - Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką foto
Następnie na platerze szynki szwarcwaldzkiej układamy kąsek kurczaka i otulamy go dokładnie szynką - spinamy wykałaczkami.
Krok 3 - Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką foto
Grillujemy na rozgrzanym grillu po kilka minut z dwóch stron.
Konczi
Jeżeli grilluję na patelni lub grillu elektrycznym kąski wkładam na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasnaj 07.02.2015 12:30
na sezon grillowy idealne będą
norweska20 06.02.2015 23:19
przepis zabieram, na pewno z czasem wypróbuje fileta w takim towarzystwie :)
Gracer 06.02.2015 18:25
Lubię takie przekąski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat