Czosnkowe bułki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • woda

    260 ml
  • drożdże

    8 g
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • masełko

  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • suszona pietruszka

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czosnkowe bułki foto
Miękkie masło dokładnie ucieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i suszoną pietruszką - pietruszka może być także świeża.
Krok 2 - Czosnkowe bułki foto
Mąkę, mleko, masło, sól, cukier i drożdże umieszczamy w mikserze i całość miksujemy. Wyrabiając ciasto ręcznie z świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Wyrobione, gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny w celu podwojenia objętości ciasta.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce i jeszcze na około 20 minut przykrywamy ściereczką. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, ostrym nożem nacinamy bułeczki wzdłuż i nakładamy przygotowane masełko.
Krok 3 - Czosnkowe bułki foto
Bułeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 20.09.2013 19:42
Uwielbiam takie bułeczki
malaczarna23 17.09.2013 16:55
uwielbiam takie:) mogłabym jeść codziennie
goofy9 06.09.2013 23:38
są bardzo aromatyczne
eMMe 02.09.2013 16:18
Bardzo fajne bułeczki:)
dwa pokoje z kuchnią 02.09.2013 11:06
moja ulubiona przekąska :)
Agata3 02.09.2013 10:27
Świetna na drugie śniadanie ;]
wyattearp 02.09.2013 09:46
super bułeczki
joanna30 02.09.2013 09:44
Uwielbiam takie bułki, już czuję ich zapach :)
Stenka 02.09.2013 08:20
chętnie bym taką zjadła
Luki 02.09.2013 07:56
pyszne takie bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat