Czosnkowe bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • śmietana

    3 łyżki
  • masło

    łyżka
  • olej

    łyżka
  • cukier

    łyżeczka
  • sól

    łyżeczka
  • drożdże

    15 gram
  • jajko

  • szczypiorek

    pęczek
  • czosnek

    4 ząbki
  • woda

    1/2 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczypiorek płuczemy i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.

Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, sól, dodajemy jajko, masło, olej, rozczyn i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Na końcu dodajemy czosnek i szczypiorek.

Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, przykrywając miskę ściereczką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i formujemy z nich bułeczki.

Układamy je na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką.

Odstawiamy na 40 minut by się napuszyły.

Pieczemy w temp 200st około 20 minut.

Smacznego :-)


Bułeczki możemy także odstawić na noc do lodówki a rano je tylko upiec.

To idealny sposób na udany dzień ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caffee_tea 26.06.2012 23:50
apetycznie wygląda :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat