Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowa szyneczka

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat 2 ziarna
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa szyneczka

Kroki postępowania

1
W garnku zagotować 1 szklankę wody, dodać do niej drobno posiekane ząbki czosnku, pierz w ziarnach i młotkowany, liście laurowe, suszony lubczyk oraz rozgniecione ziarna jałowca, całość gotować kilka minut do gorącej zalewy dodać cukier puder i sól peklową dokładnie wymieszać i przestudzić.
Krok 1 - Czosnkowa szyneczka foto
2
Mięso umyć i osuszyć, następnie dosyć gęsto nakłuć czubkiem ostrego noża,
Krok 2 - Czosnkowa szyneczka foto
3
Ułożyć ciasno w misce i zalać zalewą, odstawić na minimum 48 godzin.Do szynkowara włożyć odpowiedni woreczek i napełnić zamarynowanym mięsem do woreczka wlać pozostałą marynatę, zakręcić ciasno woreczek i szczelnie zamknąć szynkowar który umieścić w wysokim garnku z gotującą się wodą i gotować 2,5 godziny od momentu zagotowania, ale woda ma się nie gotować. Po tym czasie szybko schłodzić i wstawić szynkowar na kolejne 12 godzin i wyjąć z szynkowara dopiero po dokładnym schłodzeniu.

Krok 3 - Czosnkowa szyneczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.04.2014 16:44
taka domowa szyneczka jest naj pod każdym względem
Beatris 01.04.2014 13:23
Niezwykle apetyczna:)
luna76 01.04.2014 12:11
na święta jak znalazł :) porywam przepis :)
pajbek 01.04.2014 12:10
Dla mnie też super :-)
stokrotka 01.04.2014 11:58
lubię takie mięsko!
Ola1984 01.04.2014 11:51
Nie ma jak domowe wędliny, pysznie wygląda.
anemon 01.04.2014 11:46
Twoja łopatka z szynkowara wygląda niezwykle apetycznie.
Renataj 01.04.2014 11:32
Domowa szynka najlepsza. Przepis w sam raz do wypróbowania na Wielkanoc.
Michał2 01.04.2014 11:17
pyszne mniam:)
krystyna330 01.04.2014 10:30
ciekawa prpozycja
Marta1986 01.04.2014 10:25
pyszności mniam
Olga_SK 01.04.2014 10:11
Taka domowo zrobiona syzneczka jest najlepsza :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak