Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeski chleb na zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 150 g
drożdże 5 g
mąka żytnia 100 g typ 720
mąka pszenna 400 g typ 650
sól 1 czubata łyżeczka
woda letnia 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czeski chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
Zakwas dokarmić wieczorem dnia poprzedniego. Następnego dnia rano należy w wodzie rozpuścić drożdże (jeśli zakwas jest silny można je pominąć). Dodać zakwas i sól. Wsypać obie mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, przykryte ściereczką.
Krok 1 - Czeski chleb na zakwasie foto
2
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do formy (u mnie keksówka o długości około 30cm). Przykryć ściereczką i znowu odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 2 - Czeski chleb na zakwasie foto
3
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut.

Wyjąć z formy, sprawdzić czy popukany od spodu wydaje głuchy odgłos, postawić na kratce do wystudzenia.
Krok 3 - Czeski chleb na zakwasie foto
4
Smaczny pszenno-żytni chlebek
Krok 4 - Czeski chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.10.2013 11:00
dziękuję :) Iwonko to nie jest takie trudne ;) spróbuj, a też 'wpadniesz po uszy' ;)
IwonaKa 14.10.2013 00:03
zazdroszczę umiejętności pieczenia chleba
goofy9 22.09.2013 23:46
pyszny jest, robię go bardzo często
migotka28 18.09.2013 23:04
piękny bochenek
Mniam 18.09.2013 08:34
Cudowny chlebuś.
fotoviderek 18.09.2013 08:32
Nie ma jak domowy, wiejski chlebek :)
gosia56 18.09.2013 08:13
super chlebuś
caralajna 18.09.2013 07:40
wygląda przepysznie
babajaga1969 17.09.2013 22:48
taki chlebek musi być smaczny
Alex_M 17.09.2013 21:04
@Habibi, chyba piekłyśmy z tego samego przepisu ;) za 2 tygodnie jadę do miasta na duże zakupy to może wreszcie kupię kminek, bo mam ochotę dodać go do chleba, a w mojej wsi oczywiście nie ma ;)
Janina 17.09.2013 20:17
Pyszne są chlebki domowe;)
Habibi 17.09.2013 20:05
od wielu lat jest to jeden z moich najbardziej ulubionych chlebków :) Lubię go piec z kminkiem: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/292351/chleb-wiejski-pszenno-zytni-po-czesku.html
Czarnula87 17.09.2013 19:39
ach te chlebki domowe :)
sylwia_mc 17.09.2013 18:47
Wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak