Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.
2. Warzywa obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa,wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.Następnie zalać zimną wodą (około półtora litra ),i gotować do miękkości.
3. Barszczyk przyprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodać natkę pietruszki,oraz zakwasić sokiem z cytryny lub octem.
4. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,następnie odcedzić ,przestudzić,zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
5.Do ziemniaków wbić jajka ,dodać obie mąki i zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy.
6.Ciasto wałkować i wykrawać kółeczka za pomocą literatki.
7. Następnie gotować partiami w osolonej wodzie z olejem 3-4 minut od wypłynięcia.Ugotowane kółeczka odcedzić.
6.Na talerze nakładać porcje kółeczek i zalewać barszczykiem.