Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz z uszkami bez mięsa
Tradycyjnie w Wigilię Bożego Narodzenia podaje się dania bez mięsa, ryby są oczywiście wyjątkiem. Tak bardzo lubiany przez nas barszcz czerwony doskonale smakuje w połączeniu z uszkami.
Jak zrobić barszcz czerwony z grzybami? Do jego przygotowania potrzebne są buraki, por, seler, marchew, pietruszka, sok z cytryny, aromatyczne przyprawy oraz grzyby.
Kroki postępowania
Grzyby opłucz, następnie wrzuć do garnka, zalej dwiema szklankami wody i pozostaw na całą noc. Do wody z grzybami dodaj ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut.
Buraki obierz, pokrój w plastry i zalej dwoma litrami wody. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę, a następnie dodaj marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Całość dalej gotuj przez około 30 minut.
Po tym czasie przecedź warzywny wywar i dodaj do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując, dodaj zakwas z buraków i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.