Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszcz z uszkami bez mięsa

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Czerwony barszcz z postnymi uszkami to tradycyjną potrawa podawana w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.

Składniki:

buraki czerwone 1,2 kilograma
grzyby leśne 80 gramów
ząbek czosnku 1 sztuka
marchew 3 sztuka
pietruszka 2 sztuki
por 1/2 sztuki
seler 150 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
sok z cytryny z 1 sztuki
zakwas buraczany 250 mililitrów
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz z uszkami bez mięsa

Tradycyjnie w Wigilię Bożego Narodzenia podaje się dania bez mięsa, ryby są oczywiście wyjątkiem. Tak bardzo lubiany przez nas barszcz czerwony doskonale smakuje w połączeniu z uszkami.

Jak zrobić barszcz czerwony z grzybami? Do jego przygotowania potrzebne są buraki, por, seler, marchew, pietruszka, sok z cytryny, aromatyczne przyprawy oraz grzyby.

Kroki postępowania

1

Grzyby opłucz, następnie wrzuć do garnka, zalej dwiema szklankami wody i pozostaw na całą noc. Do wody z grzybami dodaj ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut.

Krok 1 - Czerwony barszcz z uszkami bez mięsa foto
2

Buraki obierz, pokrój w plastry i zalej dwoma litrami wody. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę, a następnie dodaj marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Całość dalej gotuj przez około 30 minut.

Krok 2 - Czerwony barszcz z uszkami bez mięsa foto
3

Po tym czasie przecedź warzywny wywar i dodaj do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując, dodaj zakwas z buraków i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.

Krok 3 - Czerwony barszcz z uszkami bez mięsa foto

Do tak przygotowanego barszczu idealnie nadają się uszka z mięsem lub w wersji wegetariańskiej na przykład z grzybkami. Przy innych okazjach barszcz można podawać rozlany w kubkach w towarzystwie świeżo upieczonych pasztecików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 08.08.2016 09:11
Moje smaki
Poison1988 16.02.2016 08:18
ahh a teraz trzeba czekać do kolejnej Wigilii :(
Megg 15.02.2016 21:15
uwielbiam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak