Czerwone śledzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    30 dkg
  • cebula

    3 szt
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • ketchup pikantny

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 szt
  • liść laurowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu. (oczywiście ocet nie jest konieczny jeśli ktoś lubi tradycyjny słony smak matiasów, ja wolę wymoczyć je w occie)

Cebule pokroić niezbyt drobno i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać ketchup, przecier, liści laurowy i ziele angielskiego i podsmażyć na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu i przykryć sosem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czarrna 06.03.2014 20:34
Moje ulubione i zawsze podbijają podniebienia moich gości :)
drmaciej 05.03.2014 20:43
pyszny sledzik
adelajda 05.03.2014 20:31
lubię śledzie w takim wydaniu !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat