Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone curry z krewetkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki królewskie 250 gram
mleko kokosowe 1 puszka
sól 1 szczypta
masło klarowane 2 łyżki
kolendra 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 0,5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
warzywa mrożone 450 (na patelnię)
pasta curry 2-3 czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone curry z krewetkami

Zaczynamy od powolnego rozgrzania patelni z pastą curry i masłem. Gdy zacznie pachnieć wrzucamy warzywa na patelnie - ostatnio idę na łatwiznę, ale można sobie samodzielnie przygotować mieszankę marchewki, cebuli, kukurydzy, fasolki i brokuła. Smażymy przez chwilę, zmniejszamy ogień i wlewamy mleczko kokosowe. Przykrywamy i dusimy aż warzywa będą miękkie. Dorzucamy krewetki (jeśli są mrożone trzeba je najpierw przelać wrzątkiem), smażymy jeszcze jakieś 3-4 minuty, doprawiamy solą i cukrem.

Jeśli ma być ostrzejsze na początku gotowania do pasty curry dosypujemy curry w proszku i dowolną ilość suszonego chilli.

Podajemy z ryżem lub chlebem naan. Można posypać świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beniaminek 13.06.2013 22:44
fajne danie
msmors 13.06.2013 22:42
super danie
treonina 13.06.2013 22:39
wspaniałe danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak