Czernina zabielana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół z kaczki

    2 litry
  • krew z gęsi

    3/4 szklanki
  • suszone owoce

    5 dag
  • podrobów z kaczki

    25 dag
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • ocet 10 %

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przez 2 godziny namoczyć owoce w ciepłej wodzie. Rosół zagotować, dodać podmyte podroby i suszone owoce i gotować około 35 minut. Następnie owoce i podroby wyjąć, pokroić na małe kawałki oraz wrzucić z powrotem do wywaru. Krew wymieszać z octem dodać cukier, śmietanę i mąkę i porządnie rozetrzeć. Czerninę zagotować i zestawić z ognia. Doprawić solą, pieprzem oraz z sokiem z cytryny. Na koniec posypać natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mic 02.02.2012 19:15
no ciekawe jak ismak, ale nie wiem czy bym sprobował hehehe
dianix 26.12.2011 21:21
ciekawe jaka w smaku
Reda 18.11.2011 17:23
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat