Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowe babeczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleka 3,2% 200 ml
mąki pszennej typ 500 300 g
cukru 2 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
dżem czereśniowy 350 ml
olej rzepakowy 125 ml
jajko 2 rozmiar M

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowe babeczki

Kroki postępowania

1
Do jednej z misek włożyć dżem ( przepis na dżem znajdziecie w moich przepisach ) najlepiej o temperaturze pokojowej, wlać mleko, olej, dodać jajka i wymieszać. Do drugiej z misek przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier a potem wymieszać i przesypać do płynnych składników.
Krok 1 - Czereśniowe babeczki foto
2
Wszystko wymieszać ( ja do mieszania takiego ciasta na babeczki zawsze używam widelca, bo najlepiej się sprawdza ).
Krok 2 - Czereśniowe babeczki foto
3
Foremki silikonowe lub papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić je ciastem ( wyjdzie 12 sztuk ) i wstawić blaszkę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 3 - Czereśniowe babeczki foto
4
Upieczone babeczki wyjąć babeczki z foremek i można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne bo babeczki są wystarczająco słodkie.
Krok 4 - Czereśniowe babeczki foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Czereśniowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 24.11.2013 15:38
jak zawsze pysznosci
marcia7 24.11.2013 15:27
doskonałe te babeczki
wyattearp 24.11.2013 15:09
pyszności!!!!
Anna133 24.11.2013 14:49
takich jeszcze nie robiłam ,w arte uwagi
dwa pokoje z kuchnią 24.11.2013 14:12
ależ pięknie wyrosły :) ja właśnie wyciągam z piekarnika moje :)
6zer
6zer 24.11.2013 14:02
uwielbiam babeczki
patryska76 24.11.2013 13:52
Wyglądają obłędnie ;)
usmiech 24.11.2013 13:50
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak