Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy tort z miętową nutą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 750 ml
śmietan fix 3
cukru 3 łyżka
gorzkiej czekolady. 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy tort z miętową nutą

Masa :
750 ml słodkiej śmietany 30 %
3 śmietan fix
3 łyżki cukru
200 g gorzkiej czekolady
Biszkopt :
5 jajek
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy ( 6 g )
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
2 saszetki mięty ekspresowej
1 łyżka cukru
150 ml przegotowanej gorącej wody
Dekoracja :
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanych ananasów

Białka oddzielone od żółtek ubić na sztywną pianę i cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka i nadal ubijać.
Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać te mieszankę do masy jajecznej.
Wszystko delikatnie połączyć.
Masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej ale tylko z dnem margaryną i wysypaną bułką tartą.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Gdy biszkopt się upiecze wyjąć go z formy i wystudzić.
Jedną lub dwie łyżki roztopionej czekolady zostawić do dekoracji.
Po wystygnięciu przekroić na trzy placki.
Zimną śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i schłodzić.
Do ubitej śmietany dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę i wymieszać masę.
Miętę zaparzyć wrzątkiem, posłodzić i nasączyć nią krążki biszkopta.
Na pierwszy krążek nałożyć część masy, rozsmarować ją i nałożyć drugi placek.
Następnie wyłożyć kolejną porcję masy i zakryć trzecim plackiem.
Tak przygotowane cisto posmarować po bokach i górę masą.
Resztę śmietany włożyć do dekoratora do ciast i udekorować tort koliście,
Do boku tortu przyłożyć grzebień do dekoracji i obracając tort zrobić wzorki.
Na środku tortu posypać płatki migdałowe.
Następnie polać je dekoracyjnie odłożoną czekoladą.
Na koniec koliście ułożyć kostki kandyzowanego ananasa.
Gotowy tort wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.09.2014 23:16
torcik na 5 : )
monika141 09.08.2012 19:15
śliczny
rjustysia 06.08.2012 11:52
piękny torcik :)
1j1o1l1a1 02.08.2012 22:21
ciekawy smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak