Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy tort urodzinowy.
2.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej,następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao,żelatynę i płynną czekoladę,dokładnie ubijamy. Masą śmietankowo-czekoladową przekładamy krążki ciasta.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao i żelatynę,dokładnie ubijamy. Połowę masy wykładamy na wierzch ciasta,a z drugiej połowy wokół tortu wyciskamy za pomocą szprycy rozetki.
4.Mleko zagotowujemy z cukrem.Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną,następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Studzimy. Z lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki.Tak około 20 sztuk.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy gorącą wodę,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na niewielkim ogniu cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Następnie w polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.
6.Gdy kulki kokosowe zastygną dekorujemy nimi tort.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie posypujemy nią tort.Na koniec dekorujemy cukrową posypką.Gotowy tort wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.