Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy tort urodzinowy.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana pół szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
masło lub margaryna 12,5 dag

Masa śmietankowo-czekoladowa

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
czekolada mleczna 5 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder do smaku
gorąca woda odrobina
kakao 1 łyżka

Masa do dekoracji

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
kakao 2 łyżki
gorąca woda odrobina

Kulki kokosowe

wiórki kokosowe 20 dag
mleko 1 szklanka
cukier pół szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Polewa

kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Dodatkowo

czekolada mleczna 5 dag
kolorowa posypka według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy tort urodzinowy.

1.Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i kakao,dokładnie ucieramy,na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę,dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.
2.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej,następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao,żelatynę i płynną czekoladę,dokładnie ubijamy. Masą śmietankowo-czekoladową przekładamy krążki ciasta.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao i żelatynę,dokładnie ubijamy. Połowę masy wykładamy na wierzch ciasta,a z drugiej połowy wokół tortu wyciskamy za pomocą szprycy rozetki.
4.Mleko zagotowujemy z cukrem.Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną,następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Studzimy. Z lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki.Tak około 20 sztuk.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy gorącą wodę,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na niewielkim ogniu cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Następnie w polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.
6.Gdy kulki kokosowe zastygną dekorujemy nimi tort.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie posypujemy nią tort.Na koniec dekorujemy cukrową posypką.Gotowy tort wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.02.2017 22:05
Dziękuję:)
bryndzia93 21.02.2016 09:09
Super torcik! Wygląda pięknie :)
Babeczka35 08.02.2016 18:34
Dziękuję i zapewniam,że bardzo pyszny.:)
gosia56 08.02.2016 09:28
na pewno pyszny
KORAL 08.02.2016 08:55
Wygląda apetycznie
Babeczka35 07.02.2016 20:50
Dziękuję:)
wwwiolka 07.02.2016 19:47
Bardzo fajny przepis.
misia53 07.02.2016 19:45
Pyszny , pięknie wyglądający torcik.
Babeczka35 07.02.2016 19:25
Dziękuję:)
joannaa24 07.02.2016 19:08
Piękny i pyszny torcik ;)
ania2610 07.02.2016 18:54
wspaniale wygląda, taki torcik to jest coś!
agaK. 07.02.2016 18:24
Niesamowicie uroczy i zachęcający do schrupania go:)
iziona 07.02.2016 18:24
Pysznie wygląda
gusia1000 07.02.2016 17:56
Smaczny tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak