Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy torcik bezowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

BLATY BEZOWE

białko 3 szt
cukier drobny 2/3 szkl
kakao 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka

KREM

śmietana 36% 1 szkl
gorzka czekolada 100 g
płatki migdałowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik bezowy

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubić na sztywno. Ustawić mikser na najwyższe obroty i dodawać cukier porcjami, łyżka po łyżce. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać kakao i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysować cztery okręgi o średnicy ok 16cm. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i nałożyć koła. Zachować należy odstęp, gdyż bezy urosną. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 100*C z termoobiegiem. Suszyć 2,5godz. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zrobić to na noc.
Krok 1 - Czekoladowy torcik bezowy foto
2
Migdały wsypać na suchą patelnię i uprażyć.
Krok 2 - Czekoladowy torcik bezowy foto
3
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Zimną kremówkę ubić i wymieszać delikatnie z zimną, ale płynną czekoladą.
Krok 3 - Czekoladowy torcik bezowy foto
4
Przekładać kremem blaty bezowe posypując każdą warstwę płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Krok 4 - Czekoladowy torcik bezowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 01.10.2014 10:29
wspaniały torcik :)
ada.la 29.09.2014 20:55
pyszny deserek
Konczi 29.09.2014 17:46
wygląda smacznie
agnieszka214 29.09.2014 17:21
pysznie sie zapowiada
cukiereczek 29.09.2014 17:15
bardzo pomysłowe i apetyczne
IlonaAlbertos 29.09.2014 15:21
Świetny torcik.
sylwia_mc1 29.09.2014 13:57
Wygląda zachwycająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak