Czekoladowy torcik bezowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BLATY BEZOWE

  • białko

    3 szt
  • cukier drobny

    2/3 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

KREM

  • śmietana 36%

    1 szkl
  • gorzka czekolada

    100 g
  • płatki migdałowe

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy torcik bezowy foto
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubić na sztywno. Ustawić mikser na najwyższe obroty i dodawać cukier porcjami, łyżka po łyżce. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać kakao i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysować cztery okręgi o średnicy ok 16cm. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i nałożyć koła. Zachować należy odstęp, gdyż bezy urosną. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 100*C z termoobiegiem. Suszyć 2,5godz. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zrobić to na noc.
Krok 2 - Czekoladowy torcik bezowy foto
Migdały wsypać na suchą patelnię i uprażyć.
Krok 3 - Czekoladowy torcik bezowy foto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Zimną kremówkę ubić i wymieszać delikatnie z zimną, ale płynną czekoladą.
Krok 4 - Czekoladowy torcik bezowy foto
Przekładać kremem blaty bezowe posypując każdą warstwę płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 01.10.2014 10:29
wspaniały torcik :)
ada.la 29.09.2014 20:55
pyszny deserek
Konczi 29.09.2014 17:46
wygląda smacznie
agnieszka214 29.09.2014 17:21
pysznie sie zapowiada
cukiereczek 29.09.2014 17:15
bardzo pomysłowe i apetyczne
IlonaAlbertos 29.09.2014 15:21
Świetny torcik.
sylwia_mc1 29.09.2014 13:57
Wygląda zachwycająco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat