Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy torcik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 4
cukier 100 gram
mąka tortowa 110 gram
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem

śmietana 30% 500 ml
czekolada mleczna 200 gram
śmietan fix 2
serek mascarpone 250 gram

Porada

Dodatkowo na wierzch ścieram czekoladę.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik

Białka ubijam na sztywno, pod sam koniec ubijania dodaje cukier następnie żółtka, jedno po drugim nadal ubijając. Na koniec dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszam szpatułką. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i piekę w 180 stopniach przez 25 - 30 min. Po wystudzeniu przekrawam na pół.
Śmietanę z czekoladą podgrzewam na małym ogniu często mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmuję z ognia i studzę następnie schładzam w lodówce około 3 godziny.
Schłodzoną śmietanę ubijam ze śnieżkami, łączę z serkiem mascarpone.
Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu, resztą masy smaruję wierzch i boki tortu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.03.2016 18:28
mnie na sam widok ślinka leci;)
w mojej kuchni 27.03.2016 14:57
pyszne słodkości
joannaa24 26.03.2016 20:05
Pyszny tort :)
IKrakowianka 26.03.2016 19:12
super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak