Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik z ziemniakami - delikatny
Kroki postępowania
W robocie kuchennym dobrze wymieszać masło, mąkę i 2 łyżki cukru. Wyłożyć ciasto na dnie tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
W robocie kuchennym dobrze zmiksować biały ser, następnie dodać ziemniaki, cukier i 50g miękkiego masła, dość długo miksować tak by powstałą jednolita masa, dodać jajko i znów dobrze zmiksować. Następnie dodać roztopioną czekoladę, śmietanę kremówkę, kawę rozpuszczalną i na koniec mąkę tortową.
Na patelnię wlać szklankę wody, kisiel i żelatynę, mieszać trzepaczką do momentu aż zacznie się gotować. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić, do jeszcze ciepłego dodać dżem wiśniowy i dobrze wymieszać. Dokładnie wystudzić do temperatury pokojowej. Powinno być gęste!
Po tym czasie z wierzchu można posypać cukrem pudrem i pokrojoną w kostkę galaretką.