Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • twaróg

    1 kg
  • cukier

    1,5 szklanki
  • budyń czekoladowy

    2 opakowanie
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • jajka

    7 sztuk
  • pomarańcza

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • woda

    3 łyżki

Karmel

  • cukier brązowy

    1 szklanki
  • woda

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    60 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą foto
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników.
Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami do masy żółtkowej. Dokładnie wymieszam i na końcu dodaję przesianą mąkę pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam.
Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą.
Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2 - Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą foto
Do rondelka wsypuję brązowy cukier, wlewam wodę i gotuję, aż masa nabierze złotego koloru. Nie mieszam, tylko obracam rondelkiem przesuwając karmel po jego dnie. Do gorącego karmelu ostrożnie wlewam śmietankę, mieszam łyżką drewnianą, a następnie dodaję po kawałeczku masła. W razie gdyby karmel zbyt szybko stygł, wstawiam go ponownie na gaz i podgrzewam. Karmel studzę i oblewam nim sernik.
Krok 3 - Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą foto
Cukier z wodą podgrzewam w rondelku lub dużej patelni, aż cukier się skarmelizuje, pomarańcze obieram ze skórki usuwając jej białą część, kroję w plastry i wrzucam na wrzący karmel. Smażę po dwie minuty z każdej strony,
Krok 4 - Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą foto
zestawiam i układam na wierzchu sernika polanego karmelem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 15.06.2015 09:15
bardzo dobry
adelajda 08.05.2015 11:39
Moje smaki ma ten torcik :))))
Zdzisław 07.05.2015 21:25
takie słodkości lubię..
wwwiolka 07.05.2015 19:47
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat