Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy sernik na herbatnikach.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

ser biały w wiadereczku 1 kg
jajko 5 sztuk
śmietanka kremowa 30 % 1 szklanka
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 3 sztuki
kakao 4 łyżki

Pianka

śmietanka kremowa 30 % 1 szklanka
cukier puder do smaku
kakao 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
gorąca woda niewielka ilość

Dodatkowo

herbatniki około 10 dag
czekolada mleczna 5 dag
biała czekolada 5 dag
kolorowa posypka według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Można użyć innego sera,ale trzeba go co najmniej 3 razy zmielić. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Zamiast kremówki można ubić Śnieżkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik na herbatnikach.

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości dopełnia mocno czekoladowa pianka. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Kto chętny to zapraszam na kawałeczek. Dodam, że pysznie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy, przynajmniej ja tak lubię. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników.

2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ).

3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy.

5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania.

6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką.

7. Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.05.2017 08:09
Dziękuję:)
Motorek 07.05.2017 18:20
fajny sernik
Wiesława1 02.05.2017 15:05
Pyszna propozycja
Babeczka35 02.05.2017 07:54
Dziękuję:)
Franciszek 02.05.2017 00:19
super do kawy
gusia1000 01.05.2017 23:32
Pyszny sernik.
IKrakowianka 01.05.2017 21:30
wygląda super!!
Babeczka35 01.05.2017 21:22
Dziękuję i zapraszam kto chętny:)
Urszula Świeca 01.05.2017 19:52
Wspaniały sernik.))
Wiktoria29 01.05.2017 18:41
obłędny......
mirosława4 01.05.2017 16:15
poproszę kawałek :)
cukiereczek 01.05.2017 14:32
coś Rewelacyjnego
bietka 01.05.2017 13:06
smaczny serniczek :)
olkaaa 01.05.2017 12:32
bardzo fajny
Aleksandra/Olcia 01.05.2017 11:06
mniam mniam
misia123410 01.05.2017 10:51
Same pyszności
Stenka 01.05.2017 10:42
smaczne ciasto
gosia56 01.05.2017 10:27
na pewno pyszny ;)
Krzysztof15 01.05.2017 10:27
pyszny serniczek
Bernadeta1 01.05.2017 09:43
na pewno bardzo smaczny
Edita 01.05.2017 08:59
ale pysznosci
sezamek 01.05.2017 08:25
My lubimy ciemne , smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak