Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-śmietankowa pascha

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MASA SEROWA

śmietana 30% 0,5 litry
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
ser biały 700 gram
kakao 3-4 łyżki
cukier puder 5 łyżek
czekolada gorzka 1 tabliczka

DODATKOWO

polewa czekoladowa
biała czekolada do dekoracji
herbatniki 8-10 sztuk czekoladowych

Porada

Pacha jest lekka, mocno czekoladowa, słodka- jednym słowem PYSZNA! Idealnie ozdobi świąteczny stół.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-śmietankowa pascha

Kroki postępowania

1
Formę na babkę (najlepiej z naczynia żaroodpornego) wykładamy zwilżoną gazą.
Krok 1 - Czekoladowo-śmietankowa pascha  foto
2
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Delikatnie studzimy (powinna być letnia).
Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody. Wodę dodajemy stopniowo, tak by po rozpuszczeniu kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy.
Krok 2 - Czekoladowo-śmietankowa pascha  foto
3
Do ubitej dokładamy stopniowo cukier puder oraz ser. Gotową masę serową próbujemy i ewentualnie, według uznania dosładzamy lub nie. W następnej kolejności dodajemy zaparzone kakao.
Krok 3 - Czekoladowo-śmietankowa pascha  foto
4
Gdy dokładnie połączy się z całością wlewamy letnią żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy startą czekoladę. Mieszamy łyżką.
Krok 4 - Czekoladowo-śmietankowa pascha  foto
5
Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowaną formę. Wierzch wygładzamy i układamy na nim herbatniki. Będą one stanowić dno paschy.
Tak przygotowany deser odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by masa dokładnie zastygła.
Po tym czasie lub dłuższym paschę delikatnie wyjmujemy z formy, delikatnie ściągając gazę.
Deser wykańczamy, dekorując go polewą czekoladową (kupną lub ze sprawdzonego przepisu). Na polewę ścieramy białą czekoladę. Wierzch dodatkowo udekorowałam czekoladowymi jajeczkami. Gotowe.
Krok 5 - Czekoladowo-śmietankowa pascha  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 09.12.2015 10:03
co za pyszności aż chce się jeść, pięknie wygląda
Aleksandra/Olcia 09.12.2015 09:30
nigdy nie robiłam paschy...muszę o tym pomyśleć bo zapowiada się smakowicie
Damiano
Damiano 09.12.2015 08:49
ładnie się prezentuje
olkaaa 09.12.2015 08:09
pięknie wygląda
Krzysztof15 09.12.2015 06:02
super wyglada
jagoda5913 09.12.2015 00:36
pięknie się prezentuje
dollce 09.12.2015 00:33
super przepis
gusia1000 08.12.2015 23:59
Pięknie wygląda. Wielkanoc za 3 msc. więc już widzę przepisy wstawiasz na ten okres.
SzczyptaChili 08.12.2015 22:41
Wygląda jak z obrazka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak