Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Warstwa jabłkowa

jabłko winne 3 sztuki
cukier trzcinowy 1 łyżka
rodzynki 1 łyżka
wino białe wytrawne 2 łyżki

Krucha mieszanka

masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
herbatniki 30 g
Cynamon mielony Prymat szczypta

Dodatkowo

deser 150 g czekoladowy typu muller
śmietana 30% 1 szkalnka
cukier puder 1 łyżka
orzeszki pistacjowe drobno posiekane 2 łyżki
mięta do smaku

Porada

Deser który obłędnie smakuje i prezentuje się przepięknie. Podprażone z odrobiną wina jabłka z rodzynkami, maślana i chrupka kruszonka z herbatników i bułki tartej , bita śmietana i aksamitna warstwa deseru pistacjowo czekoladowego, pycha!

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno

Kroki postępowania

1
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z brązowym cukrem oraz białym winem i rodzynkami, podlać łyżką wody , włożyć do rondelka i uprażyć mieszając tak aby pozostały jędrne i się nie rozpadły, zdjąć z ognia wystudzić.
Krok 1 - Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno foto
2
2. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą, oraz szczyptę cynamonu, zrumienić na złocisto cały czas mieszając aż masa stanie się chrupiąca,
Krok 2 - Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno foto
3
3. wsypać pokruszone drobniutko herbatniki maślane, wymieszać, chwilę podprażyć, i odstawić do wystygnięcia.
Krok 3 - Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno foto
4
4. Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Do dwóch wysokich szklanych pucharków układać deser warstwowo: Prażone jabłka, połowę bitej śmietany, maślana kruszonka, deser czekoladowo-pistacjowy (delikatnie aby warstwa czekoladowa i pistacjowa się nie wymieszała tylko była ładnie widoczna w pucharku)udekorować kleksem bitej śmietany posypać pokruszonymi pistacjami oraz świeżą miętą, schłodzić deser w lodówce. Podawać.
Życzę smacznego!
Krok 4 - Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 25.04.2017 20:31
Super deserek;))
Malinka 25.04.2017 18:34
Świetny i smaczny pomysł!
Róża1 25.04.2017 12:38
wspaniały deserek !!!!!!!!
Madzai 25.04.2017 12:10
fajny pomysł :)
olkaaa 25.04.2017 11:37
chętnie zrobię
Mniam 25.04.2017 11:08
Z chęcią zjadłabym taki deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak