Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe z gruszką
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.
Ciasto.
Suche składniki. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i pudrem.
Mokre składniki. Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem.
Miękką margarynę krótko zmiksować.
Dodać suche i mokre składniki, krótko miksować do połączenia się składników.
Ciasto piec w 180 C około 30 minut. Sprawdzajmy w piekarniku, bo ciasto jest ciemne. Ostudzić.
Gruszki i galaretka.
1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm kostkę.
2. Zagotować 250-300 mililitrów wody, dodać cukry, wymieszać.
Włożyć kawałki gruszek i gotować aż lekko zmiękną.
3. Potem wyjmujemy owoce i schładzamy w lodówce.
4. Pozostały kompot gruszkowy dopełniamy wodą do 500 mililitrów, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę.
Odstawiamy do częściowego stężenia.
5. Z ciasta odcinamy wierzch, wyrównując powierzchnię.
Wkładamy do blaszki lub zakładamy obręcz, nakładamy kawałki gruszek i lekko stężałą galaretkę.
Schładzamy w lodówce.
6. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy puder, kawę, mix i jeszcze chwilę ubijamy.
7. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego.
8. Pokrojone kawałki ciasta szprycujemy śmietaną bezpośrednio przed podaniem.
9. Dekorujemy kolorowymi suszonymi gruszkami.
Suszenie gruszek.
1. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
2. Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 milimetra.
Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
3. Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
4. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
5. Gruszki suszymy około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.