Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe z gruszką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lekko wilgotne ciasto z gruszką, galaretką i kawową pianką.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 125 gramy
kakao 20 gramy
cukier puder 100 gramy
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
margaryna 50 gramy
mleko 95 ml
śmietana 18% 60 ml
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

GALARETKA Z GRUSZKAMI

gruszki 3 sztuki
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 0.5 łyżeczka
galaretka 1 szt.

KAWOWA PIANKA

śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1 łyżeczka
śmietan fix 1 sztuk
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe z gruszką

Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.

Ciasto.

Suche składniki. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i pudrem.

Mokre składniki. Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem.
Miękką margarynę krótko zmiksować.

Dodać suche i mokre składniki, krótko miksować do połączenia się składników.

Ciasto piec w 180 C około 30 minut. Sprawdzajmy w piekarniku, bo ciasto jest ciemne. Ostudzić.

 

Gruszki i galaretka.

1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm kostkę.

2. Zagotować 250-300 mililitrów wody, dodać cukry, wymieszać.
Włożyć kawałki gruszek i gotować aż lekko zmiękną.

3. Potem wyjmujemy owoce i schładzamy w lodówce.

4. Pozostały kompot gruszkowy dopełniamy wodą do 500 mililitrów, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę.
Odstawiamy do częściowego stężenia.

5. Z ciasta odcinamy wierzch, wyrównując powierzchnię.
Wkładamy do blaszki lub zakładamy obręcz, nakładamy kawałki gruszek i lekko stężałą galaretkę.
Schładzamy w lodówce.

6. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy puder, kawę, mix i jeszcze chwilę ubijamy.

7. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego.

8. Pokrojone kawałki ciasta szprycujemy śmietaną bezpośrednio przed podaniem.

9. Dekorujemy kolorowymi suszonymi gruszkami.

Suszenie gruszek.

1. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.

2. Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 milimetra.
Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.

3. Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.

4. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.

5. Gruszki suszymy około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak