Czekoladowe z bananami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0,5 litra
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • banan

    8 szt małych

Polewa

  • masło

    3 łyżeczki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowe z bananami foto
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 2 - Czekoladowe z bananami foto
Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i przekrawamy na pół.
Krok 3 - Czekoladowe z bananami foto
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na jeden blat biszkopta rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Banany obieramy ze skóry kroimy w poprzek, układamy wzdłuż blaszki. Banany zalewamy masą śmietanową i przykrywamy drugim biszkoptem.
Krok 4 - Czekoladowe z bananami foto
Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao,mleko chwilę gotujemy często mieszając. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 22.06.2017 21:02
smaczne slodkości
Janina 22.06.2017 16:57
Fajne smaki;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat