Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe pancakes orkiszowe z frużeliną truskawkową
Kroki postępowania
Frużelina:
Do garnuszka wrzucić pokrojone w kawałki truskawki (zimą można użyć mrożonych). Dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną dodać do zimnej wody i wymieszać. Wlać do truskawek i szybko wymieszać, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przestudzić.
Pancakes:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier.
Czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować (można zetrzeć na tarce lub drobno posiekać), wrzucić do ciasta, zamieszać. Odstawić na 15 minut.
Następnie na suchej patelni teflonowej usmażyć placuszki.
Placki układać w wieżyczki na talerzach. Polać frużeliną, można dodać kleks jogurtu greckiego