Czekoladowe naleśniki na Walentynki

Czekoladowe naleśniki na Walentynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    250 ml
  • woda gazowana

    150 ml
  • mąka

    250-300 gram
  • olej

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    1/2 tabliczki
  • jaja

    2 sztuki
  • mascarpone

    500 gram
  • śmietana 30%

    330 ml
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    2-3 łyżki
  • borówki

    250 gram
  • likier pomarańczowy

    3 łyżki
  • Wiśnie w spirytusie

    5-6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowe naleśniki na Walentynki foto
Mąkę mieszamy z cukrem,solą, rozpuszczoną czekoladą, miodem mlekiem oraz wodą, całość miksujemy. Jaja ubijamy na sztywno i łączymy z pozostałą masą. Dodajemy rozpuszczone masło. Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni -smażymy naleśniki. Studzimy
Krok 2 - Czekoladowe naleśniki na Walentynki foto
Serek mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym (1 łyżka +dodatkowo cukier puder). Mieszamy z borówkami.

Pomarańcza obieramy ze skóry i filetujemy. Kroimy na drobne cząstki. Karmelizujemy chwilę z dodatkiem miodu. Podlewamy likierem i redukujemy -ok.1-2 minuty na wolnym ogniu.

Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego-1 łyżka. 2-3 łyżki ubitej śmietany dodajemy do masy z serka mascarpone.

Naleśnik, napełniamy serkiem połączonym z borówkami. Następnie składamy go w połowie-tak jak na zdjęciu i dekorujemy bitą śmietaną. Na wierzch wykładamy po kilka wiśni z likieru.
Krok 3 - Czekoladowe naleśniki na Walentynki foto
Obok wyciskamy kilka różyczek z bitej śmietany i dekorujemy cząstkami pomarańczy muśniętych miodem i likierem.

*Talerz ozdobiłam odrobiną kremu balsamicznego a także użyłam odrobiny ziaren czarnego sezamu.

Do deseru proponuję podać lampkę wina np. Lambrusco

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

11.02.2019 13:32
Ale teraz zjadłabym takiego naleśnika :)

smerfetka79

19.02.2013 23:41
dziękuję serdecznie

czarnyaniol1990

13.02.2013 06:16
pieknie wygladaja

treonina

12.02.2013 23:53
wygląda wspaniale!

Beatris

12.02.2013 23:43
Prawdziwa ambrozja. Przepyszny deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat