Czekoladowe mini torciki Charlotte

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • biszkopty podłużne

    20 szt
  • Paluszki w czekoladzie

    15 szt

Składniki na krem czekoladowy

  • gorzka czekolada

    100 g
  • jajko

    2 szt
  • masło

    25 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • whisky

    1 łyżka

Składniki na krem z białej czekolady

  • biała czekolada

    100 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • masło

    25 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatkowo

  • biszkopty podłużne

    10 szt
  • masło miękkie

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowe mini torciki Charlotte foto
Przygotowanie:
Boki okrągłej tortownicy lub ringi wykładamy biszkoptami na przemian z czekoladowymi paluszkami, jeden przy drugim (jeśli są za długie należy je przyciąć). Kilka biszkoptów pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem, przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy.
Krok 2 - Czekoladowe mini torciki Charlotte foto
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy aż uzyskamy jednolita konsystencję. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka i whisky dodajemy do czekolady i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy pianę do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami formy i wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Czekoladowe mini torciki Charlotte foto
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. 50 ml śmietanki zagotowujemy i dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na krem czekoladowy i ponownie chowamy do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowy deser wyjmujemy z formy dekorujemy wiórkami czekolady, można przewiązać wstążeczką!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 20.04.2015 15:49
ciekawy ten torcik
Beata999 08.02.2015 22:59
Super deser.
Kolorowa 07.02.2015 15:08
Super efektownie !
Wacław 07.02.2015 13:17
wzorowy deser !!!!!
Dorota76 07.02.2015 12:40
rewelacyjny przepis. pomysł super. Gratulacje
MałaMi89 06.02.2015 22:34
Marta, zaraz będziemy Ci gratulować kolejnej wygranej w II etapie konkursu :D
Hrabina w kuchni 06.02.2015 22:19
Wspaniały deser.
Ada-Gaba 06.02.2015 21:53
super deser
DorotaZ 06.02.2015 20:26
Smakowicie wygląda:)
tytka 06.02.2015 20:12
ładnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat