Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEKOLADOWE EKLERKI

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło lub margaryna 125 g
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 szt
kakao 1 łyżka
krem śmietankowy 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOLADOWE EKLERKI

Kroki postępowania

1
Jajka umyć i utrzeć mikserem.
Krok 1 - CZEKOLADOWE EKLERKI foto
2
Wodę zagotować z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. Jak zacznie odchodzić od ścianek zestawić z gazu.
Krok 2 - CZEKOLADOWE EKLERKI foto
3
Masę z mąki, wody i masła zmiksować z jajkami.
Krok 3 - CZEKOLADOWE EKLERKI foto
4
Do ciasta dodać kakao i miksować do połączenia się składników. Krem przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 4 - CZEKOLADOWE EKLERKI foto
5
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie należy zapomnieć o pozostawieniu odstępów pomiędzy eklerkami.
Krok 5 - CZEKOLADOWE EKLERKI foto
6
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut. Wystudzone eklerki przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - CZEKOLADOWE EKLERKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 14.11.2015 21:13
Porywam się na jednego :D
mirosława4 14.11.2015 15:21
dawno nie piekłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak