Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe drożdżówki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem czekoladowy do nadziania
drożdże 15 dag
cukier 2 łyżki
sól 2 łyżeczi
mąka pszenna 1 kg
jajko 3 sztuki
margaryna 125 dag
mleko 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe drożdżówki

Kroki postępowania

1
Drożdze kruszymy, mieszamy z mąką (4 łyżkami) , cukrem oraz ok 1 szklanki ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.


Margarynę rozpuszczamy w rondelku z pozostałym mlekiem.

Gdy nasz rozczyn wyrośnie dodajemy go do wymieszanej mąki z solą oraz mlekiem z margaryną. Widelcem rozmieszujemy jajko i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki łączymy ze soba by uzyskac ciasto o jednolitej konsystencji. Ewentualnie podsypujemy je mąką. Pozostawiamy o wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na mniejsze części, robimy kulkę.
Krok 1 - Czekoladowe drożdżówki foto
2
następnie palcami robimy dziurę.
Krok 2 - Czekoladowe drożdżówki foto
3
wypełniamy kremem czekoladowy.
Krok 3 - Czekoladowe drożdżówki foto
4
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, musimy mieć odstępy miedzy kolejnymi drożdżówkami gdyż jeszcze nam podrosną. Pieczemy w piekaniku w temp ok 180 stopni.
Krok 4 - Czekoladowe drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 18.02.2014 20:53
pyszna :)))
JOANNA16 19.09.2013 20:50
super bułeczki
fotoviderek 14.06.2013 07:21
Świetne, domowe drożdżówki :)
Piter 31 17.04.2013 09:22
Super drożdżówki.
Renata9 16.04.2013 20:12
super bułeczki
Megg 16.04.2013 19:02
wspaniałe!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak