Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa szachownica

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT JASNY

jajko 2 szt
cukier 4 łyzki
mąka pszenna 2 łyzki
mąka ziemniaczana 2 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

BISZKOPT CIEMNY

jajko 2 szt
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyzki
kakao 1 łyzka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

KREM CZEKOLADOWY

masło 200 g
cukier puder 80 g
czekolada mleczna 250 g
śmietana 36% 300 ml
kakao 1 łyzka

DODATKOWO

czekolada deserowa 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa szachownica

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT JASNY :

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier.

Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy łyżką w jedną stronę / do połączenia składników.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 35 min / 180C.

BISZKOPT CIEMNY :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru.

Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę.

Dokładnie , ale krótko mieszamy.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 40 min / 180C.

CAŁOŚĆ :

Oba biszkopty dokładnie studzimy , a następnie wycinamy okręgi takie jak na zdjęciu.

Takie same z ciemnego i z jasnego.

A następnie układamy je jeden do drugiego.


KREM CZEKOLADOWY :

Kremówkę ubijamy , odstawiamy , by utrzymać ją w temperaturze pokojowej.

Czekoladę łamiemy , rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.

Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ).


CAŁOŚC :

W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu.

Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem.

Robimy t delikatnie , ale dokładnie , tak by wszędzie było pokryte masą.

Obsypujemy posiekaną czekoladą i czekoladowymi pałeczkami.

Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.

Podajemy z ulubioną kawą!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 14.05.2014 13:21
Super ciacho :-)
migotka28 04.05.2014 22:12
apetyczna szachownica
Małgorzata9 04.05.2014 21:58
gratuluję precyzji
Stenka 04.05.2014 21:39
smaczne i efektowne ciasto
Czyki 04.05.2014 19:20
Cudownie wygląda i jakie smaczne:)
Barbara13 04.05.2014 19:20
kuszące ciasto :)
norweska20 04.05.2014 18:41
podziwiam wykonanie
Christopher 04.05.2014 18:18
Też piekę szachownicę, przekładaną ubitą śmietaną.Cała technika jest zilustrowana na DS-5m-cy temu. Twoja szachownica może być wykorzystana na turnieju szachowym.
Smaczna_B 04.05.2014 17:38
pracochłonne ciasto , super wyszło!!
Megg 04.05.2014 17:18
wyśmienite ciasto!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak