Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa szachownica
BISZKOPT JASNY :
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier.
Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy łyżką w jedną stronę / do połączenia składników.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 min / 180C.
BISZKOPT CIEMNY :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru.
Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę.
Dokładnie , ale krótko mieszamy.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 min / 180C.
CAŁOŚĆ :
Oba biszkopty dokładnie studzimy , a następnie wycinamy okręgi takie jak na zdjęciu.
Takie same z ciemnego i z jasnego.
A następnie układamy je jeden do drugiego.
KREM CZEKOLADOWY :
Kremówkę ubijamy , odstawiamy , by utrzymać ją w temperaturze pokojowej.
Czekoladę łamiemy , rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.
Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ).
CAŁOŚC :
W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu.
Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem.
Robimy t delikatnie , ale dokładnie , tak by wszędzie było pokryte masą.
Obsypujemy posiekaną czekoladą i czekoladowymi pałeczkami.
Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.
Podajemy z ulubioną kawą!
Smacznego!