Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa straciatella

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
kakao 3/4 szklanki
margaryna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
mleko 2% 3/4 szklanki
jajko 1

krem

serek waniliowy 400 g
cukierki Pieroty ok. 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa straciatella

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodać miękką margarynę i resztę suchych składników.
Mleko , śmietanę i jajko wymieszać łyżką i dodać do mąki.
Wszystko dobrze zmiksować na lśniącą masę.
Dwie tortownice 22 cm. wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Ciasto przelać do dwóch tortownic i piec ok. 15-20 minut w 180 C.
Krok 1 - Czekoladowa straciatella  foto
2
Po upieczeniu i przestudzeniu z ciasta wykrawamy z każdego blatu cztery krążki 4 cm. Resztki ciasta wykorzystuję do np. bajaderki lub innych ciast.
Krok 2 - Czekoladowa straciatella  foto
3
Cukierki drobno siekamy i dodajemy do serka waniliowego.
Łączymy ze sobą po dwa krążki przełożone masą z serka.
Całość pokrywamy serkiem i odstawiamy do lodówki.
Otrzymujemy 4 torciki straciatella.
Krok 3 - Czekoladowa straciatella  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 31.03.2016 07:52
Bardzo fajny przepis
gusia1000 31.03.2016 01:35
Dobre ciasto.
Mama niejadka 30.03.2016 21:20
Pyszne ciasto
Babeczka35 30.03.2016 20:39
Pyszne ciasto.
Motorek 30.03.2016 19:13
fajne ciasto
sezamek 30.03.2016 19:04
Bombowe ciasto !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak