Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa Pokusa

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

masło lub margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 6 sztuk
kakao 2 łyżeczki

Masa czekoladowa

mleko 3,2% 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
masło lub margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
czekolada gorzka 2 łyżki startej na tarce

Dżem

dżem śliwkowy 1 słoik

Polewa

masło lub margaryna 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
mleko 3,2% 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki

Porada

DS nie posiada w swoim składzie ani dżemu z aronii, ani z cukinii, więc dodałam śliwkowy. Składniki na masę muszą mieć prawie taką samą temperaturę inaczej masa może się zważyć, wtedy masę trzeba ubijać na parze, aż składniki się połączą

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa Pokusa

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na pianę i odstawiam do lodówki.
Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję do masy jajecznej. Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada.
Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 20 min, po tym czasie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 25 minut. Upieczone wyjmuję,
Krok 1 - Czekoladowa Pokusa foto
2
studzę i kroję na dwie części.
Krok 2 - Czekoladowa Pokusa foto
3
Dżem z aronii i cukinii podgrzewam, przecieram przez sito
Krok 3 - Czekoladowa Pokusa foto
4
i smaruję oba przekrojone ciasta.
Krok 4 - Czekoladowa Pokusa foto
5
Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.
Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową
Krok 5 - Czekoladowa Pokusa foto
6
, przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce.
Krok 6 - Czekoladowa Pokusa foto
7
Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam.
Krok 7 - Czekoladowa Pokusa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 30.10.2014 11:44
Przepyszne ciasto! Sam widok zaprasza do skosztowania :)
Laila2786 29.10.2014 11:16
pyszne ciacho a jak kusi, mmmm..
as28 29.10.2014 11:07
mniam mniam
olyabuziaczek 29.10.2014 10:46
dobre i apetyczne
dodi 29.10.2014 10:34
ale apetyczne
Pietruszka 29.10.2014 10:16
apetyczne ciasto
IZABELA29 29.10.2014 09:22
pysznie wyglada
Krystyna32 29.10.2014 09:04
wygląda pysznie
bietka 29.10.2014 08:53
z największą przyjemnością się pokuszę na to ciacho :)
Kejti 29.10.2014 08:02
Pyszne ciacho :-)
Anna20 29.10.2014 07:50
smacznie się zapowiada :)
olkaaa 29.10.2014 07:41
bardzo fajne
monika141 29.10.2014 07:29
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak