Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Beza:

  • białko

    9 sztuk
  • cukier

    450 gramów
  • ocet winny

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • truskawki

    400 gramów
  • śmietana 30%

    500 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • czekolada gorzka

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Beza: Białka przelać do dużej miski, dodać szczyptę soli i miksować na wolnych obrotach. Kiedy białka zwiększą swoją objętość stopniowo dosypywać cukru. Miksować do uzyskania puszystej, szklistej piany, idealnie sztywnej. Pod koniec ubijania dodać przesiane kakao i ocet. Zmiksować do połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Jeśli używamy papieru odrysować na nim okrąg o średnicy ok. 23 cm. Na środek okręgu przełożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać ku górze. Bezę od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni. Bezę suszyć przez ok. 1 godzinę i 15-30 minut, aż zewnątrz będzie chrupiąca, a środek pozostanie miękki. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Potem wystudzić bezę całkowicie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i ekstraktem. Udekorować wierzch bezy. Śmietanę posypać posiekaną czekoladą. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone truskawki.

Ola1984
* białka powinny być z dużych jajek u mnie waga 9 białek to 315 gram.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.09.2016 21:36
Wygląda znakomicie
Lis 06.08.2016 18:49
Aż ślinka cieknie:)
dollce 06.10.2015 00:50
mistrzostwo
Jagódka77 10.12.2014 11:45
wygląda tak pysznie, że trudno się oprzeć
paula99926 25.10.2014 17:46
podoba mi sie ten pomysł
erym 06.10.2014 15:48
matko jaki efekt, kusisz strasznie!
Grażyna13 31.08.2014 21:30
co za pyszności :)
ben-ka 24.07.2014 11:58
Jaki to pyszny deser!
Aannkaa82 23.07.2014 20:41
Rewelacja, uwielbiam bezy a z bitą smietaną i owocami tworza dla mnie niebiańskie połączneie :)
halina17 22.07.2014 16:39
Smacznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat