Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa babka z lukrem i kokosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa

masło 12 dag
cukier 1/2 szklanki
kakao 4 łyżki
nutella 2 łyżki
woda 3 łyżki
jajko 2 szt.
mąka 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat do podsypania
masło do wysmarowania

Lukier

białko
cukier puder 1 szklanka
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa babka z lukrem i kokosem

Kroki postępowania

1
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wbij jajka.
Krok 1 - Czekoladowa babka z lukrem i kokosem foto
2
Masło, cukier, wodę, kakao i nutelle przełóż do garnuszka, podgrzej i wymieszaj. Przestudzoną masę wlej do mąki z jajkami.
Krok 2 - Czekoladowa babka z lukrem i kokosem foto
3
Całość zmiksuj tak, aby nie było gródek. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką małej formy.
Krok 3 - Czekoladowa babka z lukrem i kokosem foto
4
Babkę piecz około 55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190*C. Następnie ciasto ostudź. Przygotuj lukier : białko lekko ubij, aby lekko się spieniło, utrzyj razem z cukrem pudrem mikserem na małych obrotach. Lukier powinien być gęsty i lśniący. Polej nim ostudzoną babkę, posyp wiórkami kokosowymi. Z takiej babki wychodzi ok. 5 dużych kawałków.
Krok 4 - Czekoladowa babka z lukrem i kokosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 05.04.2015 20:22
Piękna babka wielkanocna.
Wiktoria29 05.04.2015 18:52
bardzo ładna i pewnie smaczna baba
marenka 05.04.2015 16:05
Pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak