Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekolada kawowa z migdałami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała czekolada 2 tabliczki
migdały duża garść
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kawa mielona 1 łyżeczka
likier kawowy 1 łyżka
likier amaretto 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

Porada

Dobra biała czekolada powinna być twarda, gładka i lśniąca - zamiast niej można użyć wysokiej jakości białej kuwertury cukierniczej.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekolada kawowa z migdałami

Migdały uprażyć na suchej patelni.

Czekoladę białą dobrej jakości połamać na kawałki i włożyć do małego rondelka.
Dodać cukier waniliowy, wlać oba likiery i całość rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. W międzyczasie rozpuścić łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w 1/2 łyżki gorącej wody i dolać do czekolady. Szybko wymieszać całość dosypując aromatyczną kawę mieloną.

Do gotowej masy czekoladowo-kawowej wsypać uprażone migdały, przemieszać i wylać cienką warstwą na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna89 22.11.2016 22:00
mmmm... pycha..
Edith85 07.09.2016 08:46
Po prostu bajka.....
Anna169Hosz 06.09.2016 20:39
Też taka chcę:) Ale mi narobiłaś ochoty.
patryska76 06.09.2016 20:35
pyszna czekoladka!
agnieszka214 06.09.2016 20:32
Lubię słodkość
Marta1986 06.09.2016 20:26
pysznosci mniam
bertpvd 06.09.2016 20:09
wygląda wspaniale !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak