Czeburieki-kuchnia tatarska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2 kilograma
  • drożdże świeże

    3 dag
  • sól, pieprz

    do smaku
  • baranina

    1/2 kilograma
  • czosnek

    1-2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zalewamy ciepłą woda i łyżeczką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut aż wyrośnie rozczyn, potem wsypujmy mąkę, jajko, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. mięso siekamy z cebulką, czosnkiem, przyprawami, wlewamy trochę wody, wyrabiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około ½ cm, wykrawamy spore krążki talerzem, nakładamy farsz i zalepiamy jak pierogi. Kłaść należy na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać można z sosami. Przysmak krymski!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 25.04.2012 08:13
pycha!;D
angelika14 09.01.2012 18:24
Całkiem fajny przepis i nazwa
Misia90 03.08.2011 09:07
fajne
Misiakova 04.02.2011 11:21
zgadzam się fajny :)
Koper 14.12.2010 11:14
Całkiem fajny przepis
IZABELA29 01.07.2010 12:49
ciekawa nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat