czebureki z baraniną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    3,5 szkl
  • woda

    1 szkl
  • jajko

    1 szt
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka

farsz

  • baranina

    200 g
  • wołowina

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • kolendra

    1/3 łyżeczki
  • kefir

    2 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Zagotowałam wodę z solą i masłem. Wsypałam 1 szklankę mąki i dobrze wymieszałam. Odstawiłam do przestygnięcia, po czym dodałam jajko i resztę mąki. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i odstawiłam na 30 minut.
Farsz:
Mięsa zmieliłam. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę. wymieszałam mięsa z cebulą, czosnkiem i resztą składników. Doprawiłam.

Ciasto ponownie wyrobiłam, rozwałkowałam na cienki plaster, wycięłam okrąg (u mnie wielkości talerzyka) i na jedną połowę wyłożyłam część farszu, przykryłam drugą połową placka i zlepiłam brzegi. Każdy pieróg smażyłam na głębokim oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia. Z obu stron.

Podałam z sosem i surówką z białek kapusty.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat