Przepis i sposób przygotowania na: czebureki z baraniną
Zagotowałam wodę z solą i masłem. Wsypałam 1 szklankę mąki i dobrze wymieszałam. Odstawiłam do przestygnięcia, po czym dodałam jajko i resztę mąki. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i odstawiłam na 30 minut.
Farsz:
Mięsa zmieliłam. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę. wymieszałam mięsa z cebulą, czosnkiem i resztą składników. Doprawiłam.
Ciasto ponownie wyrobiłam, rozwałkowałam na cienki plaster, wycięłam okrąg (u mnie wielkości talerzyka) i na jedną połowę wyłożyłam część farszu, przykryłam drugą połową placka i zlepiłam brzegi. Każdy pieróg smażyłam na głębokim oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia. Z obu stron.
Podałam z sosem i surówką z białek kapusty.
Smacznego :)