Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czebureki z baraniną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 3,5 szkl
woda 1 szkl
jajko 1 szt
sól 0,5 łyżeczki
masło 1 łyżka

farsz

baranina 200 g
wołowina 200 g
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 łyżeczka
kolendra 1/3 łyżeczki
kefir 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: czebureki z baraniną

Ciasto:
Zagotowałam wodę z solą i masłem. Wsypałam 1 szklankę mąki i dobrze wymieszałam. Odstawiłam do przestygnięcia, po czym dodałam jajko i resztę mąki. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i odstawiłam na 30 minut.
Farsz:
Mięsa zmieliłam. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę. wymieszałam mięsa z cebulą, czosnkiem i resztą składników. Doprawiłam.

Ciasto ponownie wyrobiłam, rozwałkowałam na cienki plaster, wycięłam okrąg (u mnie wielkości talerzyka) i na jedną połowę wyłożyłam część farszu, przykryłam drugą połową placka i zlepiłam brzegi. Każdy pieróg smażyłam na głębokim oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia. Z obu stron.

Podałam z sosem i surówką z białek kapusty.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak