Czarny ryżowy makaron z szafranowymi krewetkami na ostro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Makaron czarny

    250 g
  • krewetki koktajlowe

    150 g
  • smalec

    3 lyzki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • chili

    1 szt
  • czosnek

    4 zabki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Wszystko przygotowujemy przed samym podaniem – żadnego ze składników nie należy odgrzewać.

Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut – absolutnie nie należy makaronu rozgotować , gdyż nie tylko straci swoje walory ale też będzie niesmaczny.

Na patelni rozgrzewamy smalczyk.

Dodajemy posiekany czosnek , papryczkę chili raz szczyptę szafranu.

Przesmażamy kilkanaście sekund.

Wrzucamy oczyszczone krewetki , smażymy kilka minut.

Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Podajemy gorące z ugotowanym makaronem!

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 12.02.2014 10:20
Piękne danie.
adelajda 12.02.2014 06:07
ładnie podane :)
Mniam 11.02.2014 23:08
Imponująco wygląda ten makaron.
stokrotka 11.02.2014 22:39
ale piękna kompozycja!
Jadwiga/Jaga85 11.02.2014 22:03
Wygląda zjawiskowo!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat