Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarnuś z galaretką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 6 łyżek
cukier drobny 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
budyń czekoladowy 2 opakowania
mleko 0,5 l
masło 25 dag
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Czarnuś z galaretką

Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Następnie dodajemy mąkę, 3łyzki kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Okrągłą foremkę smarujemy olejem i wyścielamy pergaminem. Wkładamy do piekarnika na 25 minut do temperatury 180stopni.
Po upieczeniu placek przekrawamy na pół.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.

Gotujemy mleko, słodzimy je cukrem pudrem około 2 łyżek ale to według smaku. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy proszek. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę. Gotujemy budyń. Ostudzamy. Następnie dodajemy po łyżce masła i miksujemy.
Masą przekładamy placki a na wierzch polewamy tężejącą galaretką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak