Czarnobiałe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto na spód

  • mąka

    1,5 szklanki
  • margaryna

    pół kostki
  • kakao

    1,5 łyżki
  • cukier

    1,5 łyżki
  • żółtka

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • CIASTO NA GÓRĘ

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka

    6 łyżek
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO NA SPÓD: Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Wbić żółtka. Wszystko wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto włożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy i piec ok. 15 minut w 180 st.

CIASTO NA GÓRĘ: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na gładką i puszystą pianę. Następnie dodać żółtka. Wymieszać na małych obrotach. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać łyżką. Rozdzielić ciasto na pół. Jedną połowę zabarwić na czarno wsypując do niej kakao i wymieszać. Następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika i wlać na niego białe ciasto a potem czarne, wymieszać bardzo delikatnie łyżką. Zrobić to naprawdę szybko. Włożyć znowu do piekarnika na ok. 25 minut. Wyjąć po tym czasie i ostudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 15.10.2012 10:50
Bardzo smakowicie wygląda:)
Anna169Hosz 09.10.2012 21:21
Interesujący przepis.
plocia 03.08.2012 16:31
fajnie wygląda
tomek18 16.01.2012 11:20
pycha ciasto
Ada-Gaba 10.01.2012 08:09
pyszniutkie
lucyna15 01.01.2012 09:15
super
owocówka 28.12.2011 11:56
pycha
Tahitha 26.12.2011 12:58
Gosiaczku, ciekawe ciasto. Wygląda na pyszne :)
stokrotka 26.12.2011 11:45
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat