Przepis i sposób przygotowania na: Czarno-biały placek.
Twaróg przekręcić dwukrotnie przez maszynkę.Margarynę lub masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ciągle ucierając dodawać twaróg. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczana i kaszą manną.
Ciasto ciemne:
Do garnka włożyć pokrojoną margarynę, wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, wsypać cukier, dodać kakao i postawić garnek na ogniu. Mieszając doprowadzić do całkowitego połączenia się składników.
Odlać 1/2 szklanki masy.
Masę ostudzić, dodać do niej roztrzepane jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do tortownicy, masę twarogową wkładać łyżkami na czarne ciasto, wstawić do piekarnika i piec45-50 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu na ciasto wylać odlaną ciemna masę.