Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarniak w sosie ogórkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filety rybne 500 gram - czarniak
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki
masło 1 łyżka
sok z cytryny
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól do smaku

Sos

ogórek kiszony 3 sztuki
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżeczka
wino białe wytrawne 200 ml
śmietana 30% 200 ml
pieprz
sól
koper

Przepis i sposób przygotowania na: Czarniak w sosie ogórkowym


Rybę pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą.
Mąkę wymieszać z bułką tartą i obtoczyć rybę.
Olej rozgrzać na patelni, dodać masło i położyć kawałki ryby. Smażyć na rumiano z obu stron.
Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać ogórki i chwilkę smażyć. Wlać wino, doprawić pieprzem, gotować do odparowania alkoholu i dodać śmietanę. Gotować do lekkiego zgęstnienia. W razie potrzeby dodać soli i na koniec dodać posiekany koper.
Gorącą rybę podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 23.04.2016 08:19
ciekawy przepis!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak